
Ugnstemeperatur 250°C
Tips
Låt gärna brödet vila någon dag innan du skär det.
|
|
|
Mattyp: Komplement
|
Typ av maträtt: Bröd
|
| Tidsåtgång: 20 / 180 |
| |
Blanda degen och jäsning 1
Smula ner jästen i en bunke. Häll i ölet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt vatten, ättiksprit, sirap, salt, råg- och potatismjöl och hälften av vetemjölet. Låt degen jäsa ca 1 timme.
Forma bröden och jäsning 2
Ta upp degen på bakbordet och arbeta i resten av vetemjölet. Forma degen till två släta sprickfria limpor. Lägg dem på bakplåt.
Jäs brödet ca 1 timme under bakduk på plåten. Nagga dem lätt med en gaffel.
Grädda
Grädda bröden i 250 graders ugnsvärme i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare 45 minuter. Låt bröden svalna inlindade i bakduk.
|
|
|
|
| Mängd |
Ingrediens |
| 0.25 dl |
Ättiksprit |
| 75 g |
Jäst |
| 0.9 l |
Mjöl (grovtråg) |
| 0.75 dl |
Mjöl (potatis) |
| 4.5 dl |
Mjöl (vete) |
| 0.33 l |
Öl (mörk) |
| 1.5 tsk |
Salt |
| 0.5 dl |
Sirap |
| 1.5 dl |
Vatten |
|