  
             
            
            
Ugnstemeperatur 250°C 
 
Tips
Låt gärna brödet vila någon dag innan du skär det.
 
         | 
            | 
        
            
                
                    | 
                        Mattyp: Komplement
                     | 
                    
                        Typ av maträtt: Bröd
                     | 
                 
                
                    | Tidsåtgång: 20 / 180 | 
                 
                |   |  
             
            
Blanda degen och jäsning 1
Smula ner jästen i en bunke. Häll i ölet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt vatten, ättiksprit, sirap, salt, råg- och potatismjöl och hälften av vetemjölet. Låt degen jäsa ca 1 timme.
  
Forma bröden och jäsning 2
Ta upp degen på bakbordet och arbeta i resten av vetemjölet. Forma degen till två släta sprickfria limpor. Lägg dem på bakplåt.
  
Jäs brödet ca 1 timme under bakduk på plåten. Nagga dem lätt med en gaffel.
  
Grädda
Grädda bröden i 250 graders ugnsvärme i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare 45 minuter. Låt bröden svalna inlindade i bakduk.
  
         | 
            | 
        
            
                
                    | 
                        
                     | 
                 
                
                    | Mängd | 
                    Ingrediens | 
                 
                
| 0,25 dl | 
Ättiksprit | 
 
| 75 g | 
Jäst | 
 
| 0,9 l | 
Mjöl (grovtråg) | 
 
| 0,75 dl | 
Mjöl (potatis) | 
 
| 4,5 dl | 
Mjöl (vete) | 
 
| 0,33 l | 
Öl (mörk) | 
 
| 1,5 tsk | 
Salt | 
 
| 0,5 dl | 
Sirap | 
 
| 1,5 dl | 
Vatten | 
 
             
         |