Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Vörtbröd

 

Ugnstemeperatur 175°C


   
Mattyp: Komplement Typ av maträtt: Bröd
Tidsåtgång: 30 / 120
 

Degen

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i julmust och öl och värm till det blir fingervarmt (37°).

Häll kastrullens innehåll i bunken och rör om till jästen är upplöst. Rör ner kessella, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta ner mjölet. Knåda degen tills den blir stark och smidig.

Jäs

Jäs degen under bakduk i ca 45 minuter. Arbeta degen igen och gör limpor av den. Lägg limporna på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter täkt med bakduk. Sätt på ugnen på 175 gader.

Grädda

Gör dekorativa skåror i brödet och grädda brödet i ca 40 minuter i ugnen.

Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

   
Mängd Ingrediens
2 tsk Ingefära
50 g Jäst
2 dl Julmust
250 g Kesella
20 dl Mjöl (råg)
1 krm Nejlikor
3 dl Öl (mörk)
2 msk Pommeransskal (malda)
80 g Russin
2 tsk Salt
1 dl Sirap (mörk)
50 g Smör