
Ugnstemeperatur 200°C
Tips
Låt moussakan stå och dra en 10 minuter innan servering.
Utbyte
Lammfärsen kan bytas mot nötfärs.
|
|
|
Mattyp: Huvudrätt
|
Typ av maträtt: Gratäng
|
| Tidsåtgång: 60 / 90 |
| |
Förbered
Skiva squashen i ca 1 cm tjocka skivor. Strö över lite salt och låt saltet dra ut vätska en stund. Gör såserna under tiden. Sätt på ugnen på 200°C.
Köttfärssåsen
Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färsen tillsammans under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och kanel och låt koka ihop under lock 10-15 min.
Mjölksåsen
Vispa ut mjölet med mjölken. Koka upp under omrörning (se upp så mjölken inte bränner vid botten.) och kok 2-3 min. Tag kastrullen från värmen och rör i muskot, ost och uppvispade ägg. Smaka av med salt.
Gratängen
Stek squash skivorna i olja, ca 1 minut på varje sida. Varva 3 lager med squash skivor och köttfärssås i en ugnsform. Bred över mjölksåsen och strö över lite mer riven ost på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
|
|
|
|
| Mängd |
Ingrediens |
| 2 st |
Ägg |
| 2 krm |
Kanel |
| 400 g |
Köttfärs (lamm) |
| 2 burk |
Krossade tomater |
| 2 st |
Lök (gul) |
| 2 msk |
Mjöl (vete) |
| 3 burk |
Mjölk |
| 1 krm |
Muskotnöt (riven) |
| |
Olja |
| 1 dl |
Ost (riven) |
| 1 tsk |
Salt |
| 3 st |
Squash |
| 2 krm |
Svartpeppar |
| 2 msk |
Tomatpuré |
| 2 klyfta |
Vitlök |
|