Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Danskt rågbröd

 


Ugnstemeperatur 250°C


Tips

Låt gärna brödet vila någon dag innan du skär det.
   
Mattyp: Komplement Typ av maträtt: Bröd
Tidsåtgång: 20 / 180
 

Blanda degen och jäsning 1

Smula ner jästen i en bunke. Häll i ölet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt vatten, ättiksprit, sirap, salt, råg- och potatismjöl och hälften av vetemjölet. Låt degen jäsa ca 1 timme.

Forma bröden och jäsning 2

Ta upp degen på bakbordet och arbeta i resten av vetemjölet. Forma degen till två släta sprickfria limpor. Lägg dem på bakplåt.

Jäs brödet ca 1 timme under bakduk på plåten. Nagga dem lätt med en gaffel.

Grädda

Grädda bröden i 250 graders ugnsvärme i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare 45 minuter. Låt bröden svalna inlindade i bakduk.

   
Mängd Ingrediens
0,25 dl Ättiksprit
75 g Jäst
0,9 l Mjöl (grovtråg)
0,75 dl Mjöl (potatis)
4,5 dl Mjöl (vete)
0,33 l Öl (mörk)
1,5 tsk Salt
0,5 dl Sirap
1,5 dl Vatten