Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Soljanka

 


Tips

Soppan blir allra bäst om den tillagas en dag i förväg och får stå kallt till följande dag. Smakerna mognar då och soljankan blir ännu godare.

Gott till

Ett mustigt bröd är ett måste till.
   
Mattyp: Huvudrätt Typ av maträtt: Soppa
Tidsåtgång: 60 / 180
 

Buljongen

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form som du smörjt med lite olja, och låt det rosta i mitten av ugnen i tio minuter på varje sida.

Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar och kryddor. Koka upp och sjud under lock i minst en timme. Tillsätt sedan klyftad lök (1/3 av löken), morot i bitar, purjo, persiljestjälkar och rotselleri (1/3 av rotsellerin) i bitar. Låt sjuda på svag värme ytterligare en timme.

Ta upp köttet och skär det i centimeter stora tärningar. Häll buljongen genom en sil och se till att pressa ut alla smakämnen. Häll tillbaka buljongen i grytan, lägg i köttet, koka upp och låt koka i ett par minuter. Kyl gärna grytan innan användningen så att du kan lyfta bort fettet från ytan. Buljongen kommer att användas till själva soppan.

Soppan

Fräs hackad lök och tärnad rotselleri i olja och smör tills löken är genomskinlig och sellerin börjar mjukna. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag. Skär saltgurkan i centimeter stora tärningar, lägg ner dem i grytan och rör om.

Häll på buljong och lägg i kött, tärnad skinka och korven i centimeterbreda bitar. Koka upp och tillsätt kryddor oliver och citronskivor. Låt soppan koka i 3-4 minuter, smaka av om det eventuellt behövs extra salt. Tänk dock på att flera av ingredienserna ger soppan sälta. Fiska upp citronskivorna.

Servera

Servera med en klick smetana eller gräddfil i varje tallrik. Ett kraftigt rågbröd på surdeg är ett annat klassiskt tillbehör.

   
Mängd Ingrediens
2 st Buljongtärning (kött)
1 krm Cayennepeppar
0,5 st Citron (saft)
1 dl Gräddfil
100 g Gurka (inlaggd)
0,5 tsk Kryddpeppar (hela korn)
2 st Lagerblad
3 st Lök (gul)
1 st Morötter
400 g Nötkött (utan ben)
1 dl Oliver (svarta)
0,8 msk Olja
0,5 st Purjolök
0,5 st Selleri
100 g Skinka (rökt)
1 msk Socker
0,5 tsk Timjan
2 msk Tomatpuré
1,2 l Vatten
0,5 tsk Vitpeppar (korn)
2 st Wienerkorv