Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Bondbröd med surdeg

 


Ugnstemeperatur 200°C


Tips

Pensla med äggvita och strö vetekross över bröden innan de gräddas.

Byt ut hälften av vattnet mot filmjölk för ett mustigare bröd.
   
Mattyp: Komplement Typ av maträtt: Bröd
Tidsåtgång: 20 / 120
 

Skapa degen

Smula sönder jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt surdeg, smör, salt, kruskakli, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.

Jäsning 1

Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den och forma till knubbiga limpor.

Jäsning 2 och grädda

Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och skåra dem med vass kniv. Låt dem jäsa , övertäckt med bakduk, ca 45 minuter. Grädda i 200°, 30-35 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

   
Mängd Ingrediens
25 g Jäst
2 dl Kruskakli
1,1 l Mjöl (vete)
4 dl Rågsikt
2 tsk Salt
50 g Smör
1 sats Surdeg
5 dl Vatten