Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Ciabata

 


Ugnstemeperatur 200°C


Gott till

Ciabatta är gott som brytbröd till soppa eller till en god buljong. Dela och ät bröden medan de är varma. Gnid brödskivorna med vitlöksklyfta, pensla med olivolja och strö på grovt salt.
   
Mattyp: Komplement Typ av maträtt: Bröd
Tidsåtgång: 15 / 340
 

Blanda degen

Smula ner jästen i vatten. Blanda ut med salt, olivolja och socker. Häll sedan i mjölet i omgångar och kåda ihop till en deg. Spara ca 1 dl mjöl till utbakningen. Degen ska vara lös efter att du knådat den.

Pensla den lösa degen med olivolja. Klappa ut den på bakpappersklädd ugnsform, 30 x 45 cm.

Förjäsning

Jäs degen under duk ca 60 min. Stjälp försiktigt upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Mjöla även ovansidan av degen. OBS! Knåda ej degen.

Forma bröden

Skär försiktigt upp degen i 6 avlånga bitar, eller fler om det skall vara portionsbitar. Sätt dem, ej för tätt, på bakpappersklädd eller smord plåt.

Jäsning

Låt bitarna jäsa minst 2 timmar före gräddning.

Grädda

Grädda i 200°, ca 25 minuter.

   
Mängd Ingrediens
15 g Jäst
1,5 l Mjöl (vete)
1 msk Olivolja
1 tsk Salt
1 tsk Socker
5 dl Vatten