Fredrik Gustavssons Hemsida - Receptdatabas

Svenska English



<- receptlistan      

Moussaka

 


Ugnstemeperatur 200°C


Tips

Låt moussakan stå och dra en 10 minuter innan servering.

Utbyte

Lammfärsen kan bytas mot nötfärs.
   
Mattyp: Huvudrätt Typ av maträtt: Gratäng
Tidsåtgång: 60 / 90
 

Förbered

Skiva squashen i ca 1 cm tjocka skivor. Strö över lite salt och låt saltet dra ut vätska en stund. Gör såserna under tiden. Sätt på ugnen på 200°C.

Köttfärssåsen

Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färsen tillsammans under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och kanel och låt koka ihop under lock 10-15 min.

Mjölksåsen

Vispa ut mjölet med mjölken. Koka upp under omrörning (se upp så mjölken inte bränner vid botten.) och kok 2-3 min. Tag kastrullen från värmen och rör i muskot, ost och uppvispade ägg. Smaka av med salt.

Gratängen

Stek squash skivorna i olja, ca 1 minut på varje sida. Varva 3 lager med squash skivor och köttfärssås i en ugnsform. Bred över mjölksåsen och strö över lite mer riven ost på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

   
Mängd Ingrediens
2 st Ägg
2 krm Kanel
400 g Köttfärs (lamm)
2 burk Krossade tomater
2 st Lök (gul)
2 msk Mjöl (vete)
3 burk Mjölk
1 krm Muskotnöt (riven)
  Olja
1 dl Ost (riven)
1 tsk Salt
3 st Squash
2 krm Svartpeppar
2 msk Tomatpuré
2 klyfta Vitlök